Stracciatellakeksiukai.jpg picture by Vilciukas


Stracciatella yra itališkas sultinys su sukrekėjusiu kiaušiniu. Jis gaminamas į karštą sultinį įleidžiant masę pagamintą iš kiaušinio, Parmezano sūrio, pipirų, druskos ir muskato (kartais ir manų kruopų). Taip pat stracciatella vadinami ir vaniliniai ledai su šokolado gabaliukais bei tam tikras mozzarella sūrio porūšis. (Atrodo, nieko bendra tarp šių gaminių nėra, tai net keista dėl pavadinimo). Nesu itališko maisto ekspertė, bet bandau spėti, kad keksiukų pavadinimas susijęs su ledais - dėl vanilinio skonio tešlos ir šokolado gabaliukų viduje… :-) Keksiukai labai ”lengvi”, nes, priešingai nei kiti keksai, jie gaminami ne sviesto, o natūralaus jogurto pagrindu. Be visa to, jie ir labai skanūs - kolegos darbe suvalgė su pagreičiu, tik pasakyti to nespėjo, nes pilna burna nemandagu kalbėti… :-) Jeigu rūpinatės kūno linijomis (rūpinuosi ir aš, bet skrandžiu - labiau… :-), šokoladą pakeiskite mėlynėmis, vaisių gabaliukais arba džiovintais vaisiais. Gal gausis dar geriau -  tik tokiu atveju nepamirškite brūkštelėti komentaro. :-) Beje, ar minėjau, kad be visų savo privalumų jie ir nuotabiai paprastai gaminami?..


250 g miltų,


100 g šokolado gabaliukų,


2 AŠ kepimo miltelių,


250 ml natūralaus jogurto,


1 kiaušinis,


125 g rudojo arba paprasto cukraus,


1 pakelis vanilinio cukraus,


80 ml aliejaus arba 125 g ištirpinto sviesto.


GLAISTUI:


4 VŠ grietinėlės likerio,


160 g cukraus pudros.


 


Viename dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir šokolado gabaliukus.


Kitame inde sumaišyti lengvai išplaktą kiaušinį su cukrumi, vaniliniu cukrumi, aliejumi (sviestu) ir jogurtu.


Sausus komponentus suberti į drėgną masę ir greitai išmaišyti. Maišyti tik tol, kol neliks sausų miltų. Nepermaišyti, kad keksiukai būtų purūs!


Masę dėti į specialias formeles išklotas keksiukų popieriukais ir kepti 180°C orkaitėje 25-30 minučių, kol pagels.


Išėmus iš orkaitės leisti praaušti, tada išimti iš formos ir pilnai ataušinti. Glaistui išsukti cukraus pudrą su likeriu ir aptepti keksiukų paviršių.


 


P.S. Grietinėlės likerio neturėjau, todėl panaudojau „Malibu“ romą. Kokoso aromatas ir šokoladinis skonis – puiki harmonija!




Rodyk draugams